.
Zbyt sucha marihuana? Uzupełnij wodę w swoich pąkach!
Czy kiedykolwiek widziałeś zioło rozpadające się na proszek podczas zwijania jointa? Dowiedz się, jak ponownie nawodnić swoją marihuanę w rekordowym czasie dzięki naszym trzem prostym metodom.
Jedną z najgorszych rzeczy, które mogą się przydarzyć Twoim pąkom jest przesuszenie. Jeśli jednak już przesuszyłeś zioło, nie martw się, nie jest ono przeznaczone na stracenie! Przy odrobinie wiedzy i poprzez zastosowanie kilku prostych technik możliwe jest ponowne nawodnienie marihuany.
Niektóre z tych metod mogą nawet nadać Twoim pąkom nowe smaki, podczas gdy inne mogą szybko zniszczyć Twoje zapasy, jeśli przeprowadzisz je nieostrożnie. Twoja marihuana nigdy nie będzie taka, jak była wcześniej, ale możesz pomóc odzyskać jej (prawie) dawną świetność.
Spis treści:
Najlepsza metoda ze wszystkich — zapobieganie
Dwie najczęstsze przyczyny wysychania marihuany poza optymalny poziom to przesuszenie po zbiorach i nieodpowiednie przechowywanie pąków.
Konopie wysychają od zewnątrz do wewnątrz. Zewnętrzne liście mogą wydawać się suche, ale wewnętrzne pąki i łodygi mogą nadal zawierać znaczne ilości wody. Dlatego hodowcy często oceniają suchość za pomocą sztuczki z łamaniem łodygi.
Wkrótce po ścięciu marihuany łodygi tracą większą część sztywności i elastyczności, a jeśli spróbujesz je złamać, zginają się. W związku z tym, ogólna zasada jest taka, że kiedy można złamać łodygę w połowie, jest ona wystarczająco sucha. Jeśli łodyga nadal się wygina, potrzebuje więcej czasu. Chociaż ta sztuczka świetnie sprawdza się u bardziej doświadczonych hodowców, nie jest bynajmniej najbardziej naukową metodą.
W klimacie umiarkowanym ze średnią wilgotnością spodziewaj się powolnego i równomiernego okresu schnięcia. Jednak w suchym klimacie konieczne jest trzymanie pod ręką nawilżacza powietrza.
Stosuj urządzenia kontrolujące wilgotność, aby utrzymać jej idealny poziom
W celu konserwacji, pąki należy umieścić w hermetycznym pojemniku. Niestety marihuana nadal będzie wymieniać wodę z otaczającym je powietrzem, więc jeśli nie będziesz o nią dbać, paki mogą nadmiernie wyschnąć. Jednym z najłatwiejszych sposobów na utrzymanie idealnego środowiska dla marihuany są pochłaniacze wilgoci.
Te sprytne, małe saszetki nie tylko sprawdzają się przy dużych i małych zbiorach, ale znajdujący się w nich silikonowy żel przejmuje zadanie wymiany wilgoci z powietrzem wokół pąków. Rezultatem jest doskonale utrzymana wilgotność względna 58–65% — idealna do konserwacji cannabis.
Za późno, moje pąki są zbyt suche — co teraz?
Na szczęście w ten sam sposób, w jaki marihuana może uwalniać wodę do powietrza, może również zasysać cząsteczki wody z powrotem do pąków.
Rozwiązanie jest stosunkowo proste. Wszystko, czego potrzebujesz, to hermetyczny pojemnik (znowu!) lub coś podobnego. W tej sytuacji naprawczej szczelność nie jest niezbędna do osiągnięcia sukcesu. Jednak po ponownym nawodnieniu i długotrwałym przechowywaniu, hermetyczne pojemniki są rzeczywiście konieczne.
Należy zwiększyć wilgotność względną wewnątrz pojemnika, tworząc odpowiedni mikroklimat. Wtedy cząsteczki wody będą rozpraszać się ze stref o wysokim stężeniu do stref o niższym stężeniu, aż do wyrównania wilgoci.
Jest na to kilka sposobów — niektóre z nich możesz zastosować nawet bez względu na nadmierną suchość. Wszystkie te metody niewiele się od siebie różnią (z wyjątkiem metody superekspresowej opisanej poniżej), ale każda z nich posiada swoje własne niuanse.
Oto trzy sposoby na nawodnienie Twoich pąków:
1. Kromka chleba, liść sałaty lub wilgotny ręcznik papierowy
Jest to technika, która nie zapewnia żadnego dodatkowego smaku. Zwilż kromkę chleba lub ręcznik papierowy wodą (uważaj, aby ich zbytnio nie zmoczyć!) albo weź liść sałaty.
Umieść wybrany produkt wraz z marihuaną w grubej, plastikowej torebce, zamknij szczelnie i pozostaw na godzinę lub dwie. Po upływie godziny delikatnie wymieszaj pąki. Sprawdź, czy sałata, chleb lub ręcznik wydają się bardziej suche. To pomoże Ci ocenić, ile wilgoci pobrały pąki.
W zależności od ilości marihuany, może być konieczne kilkakrotne powtórzenie tego procesu. Rzecz w tym, żeby się nie spieszyć. Nie zwilżaj nadmiernie chleba ani nie zostawiaj tego samego liścia sałaty na zbyt długo w pojemniku. Może to doprowadzić do powstania pleśni, która z łatwością przeniesie się na pąki.
Gdy uznasz, że pąki są odpowiednio nawodnione, przenieś je do hermetycznego pojemnika i tam je przechowuj.
2. Metoda z wykorzystaniem skórki z owoców
Ta metoda zapewnia nieco więcej zabawy, ale jest świetna do eksperymentowania. Możesz użyć kilku rodzajów skórek z owoców lub ziół, aby nawodnić swoją marihuanę, dokładnie w taki sam sposób, jak opisaliśmy powyżej. Różnica polega na tym, że nastąpi również przeniesienie smaku i zapachu.
Najczęściej używanymi owocami są pomarańcze i limonki, ponieważ świetnie sprawdzają się w nawadnianiu pąków, a także nadają marihuanie przyjemny, cytrusowy smak. Nie należy ich używać do długotrwałego przechowywania i konserwowania marihuany, ponieważ mogą powodować pleśń lub gnicie. Konieczna jest codzienna, dokładna kontrola, aby uniknąć epidemii grzybów. Wystarczy wymieniać skórkę co kilka dni, aby zachować wyjątkowy smak pąków.
Bardzo popularne są również skórki od banana. Są szybsze w działaniu, ale także gniją znacznie szybciej. Niektórzy ludzie twierdzą, że skórka od banana wzmacnia moc marihuany, chociaż nie ma konkretnych dowodów na poparcie tego twierdzenia. Skórki jabłek nie przenoszą swojego smaku tak skutecznie, ale za to wolno i konsekwentnie uwalniają wilgoć, co świetnie sprawdza się w przypadku marihuany.
Niezależnie od wybranego przez Ciebie owocu, należy pozostawić skórkę w pojemniku lub torbie z pąkami na kilka godzin, czasem na cały dzień.
Możesz również wykorzystać zioła, takie jak mięta, kolendra, rozmaryn, tymianek itp. Nie tylko sprawdzą się jako świetne produkty nawadniające pąki, ale także dodadzą przyjemnego zapachu marihuanie.
3. Metoda gorącej pary
Jeśli się spieszysz i nie możesz pozwolić sobie na tak długie czekanie, istnieje sposób na przyspieszenie procesu nawadniania pąków. Ale chcemy Cię ostrzec; ryzykujesz ugotowaniem swojego zioła oraz możliwe jest, że stanie się ono zbyt mokre, aby nadawać się do palenia.
Chwyć duży garnek, napełnij go wodą i doprowadź do wrzenia. Gdy woda zacznie się gotować, zdejmij garnek z ognia i umieść go na bezpiecznej powierzchni. Następnie przykryj go ściereczką lub kawałkiem materiału i zabezpiecz wokół krawędzi, uważając, aby się nie poparzyć (użyj rękawic kuchennych!).
Teraz umieść swoje zioło na ściereczce i pozwól parze wykonać resztę roboty. Gorąca para zapewni maksymalne nawilżenie w rekordowym czasie.
Pamiętaj, aby regularnie obracać pąki w celu równomiernego rozprowadzania pary. Po 30–60 minutach Twoje pąki powinny być gotowe do użycia!