.
Przepis na amerykańską szarlotkę z marihuaną
Zapoznaj się z naszym przepisem i wprowadź go w życie. W ten sposób zasmakujesz w amerykańskiej szarlotce o bardzo przyjemnym efekcie działania. Spodziewaj się wysokiego lotu!
Szarlotka jest chyba najpopularniejszym i najbardziej lubianym wypiekiem w Ameryce. Czując jej zapach można sobie wręcz wyobrazić, jak w czasach dzieciństwa siedzi się u babci na tarasie i z niecierpliwością czeka, aż parujące ciasto ostygnie i będzie można w nie wbić swoje zęby. Słodycz jabłek o konsystencji idealnej do żucia idzie zgodnie w parze z chrupiącą, maślaną kruszonką na wierzchu. Dzisiaj dajemy Ci łatwy w przygotowaniu przepis z ekstra dodatkiem. W twoim wypieku będzie można wyczuć delikatne nuty ziołowe, które w rezultacie wzniosą twoje doświadczenie z deserami na zupełnie nowy poziom.
Do tego przepisu będziesz potrzebował trochę konopnego masła, sposób jego przygotowania znajdziesz w poniższym linku.
** LINK TO RECIPE - https://www.royalqueenseeds.com/blog-how-to-make-highly-potent-cannabis-butter-n208 **
SKŁADNIKI
Ciasto:
3 ¼ szklanki mąki pszennej uniwersalnej
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
1 szklanka masła konopnego (koniecznie zimnego)
¼ szklanki schłodzonej margaryny
5 do 6 łyżeczek lodowatej wody
Nadzienie:
1,3 kilograma jabłek (pozbawionych pestek, obranych i pokrojonych w plasterki)
3 ¼ szklanki brązowego cukru
3 łyżki mąki pszennej uniwersalnej
3 ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
1 szczypta soli
1 łyżeczka cukru granulowanego
1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 jajko
1 łyżka wody
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE CIASTA
1. Korzystając z sita wsyp mąkę, cukier i sól do dużej miski.
2. Następnie dodaj schłodzonego masła konopnego i margaryny.
3. Mieszaj wszystko ze sobą ręcznie, aż nie uzyskasz kruchej konsystencji.
4. Następnie trzeba zagnieść ciasto. W trakcie tej czynności dodawaj w razie potrzeby małe ilości wody. Ugniataj do momentu aż ciasto nie będzie brudzić rąk i będzie miało jednolitą konsystencję.
5. Z ciasta uformuj kulę i podziel ją na dwa kawałki, z których jeden jest trochę większy od drugiego. Ten większy posłuży nam za podstawę ciasta a mniejszy pójdzie na wierzch. Trzymaj oba kawałki w lodówce przez około 30 minut, następnie równo je rozwałkuj i włóż z powrotem do lodówki.
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA
1. W dużej misce dokładnie wymieszaj ze sobą pokrojone na plasterki jabłka i świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
2. Następnie dodaj do wymieszanych jabłek z cytryną brązowego cukru, granulowanego cukru, mąkę, cynamon, sól i gałkę muszkatołową. Dokładnie wszystko wymieszaj.
PRZYGOTOWANIE I PIECZENIE CIASTA
1. Połóż większą część ciasta na okrągłą blachę i mocno ugnieć na krawędziach, aby dobrze przylegało. Około trzy centymetry ciasta powinny zwisać swobodnie z krawędzi formy.
2. Równomiernie rozłóż na ciasto przygotowane wcześniej nadzienie. Jeżeli chcesz, aby szarlotka miała mocniejszego kopa, w tym momencie możesz również dodać więcej masła konopnego.
3. Następnie połóż mniejszą część rozwałkowanego wcześniej ciasta na wierzch, wykorzystaj zwisające swobodnie ciasto warstwy spodniej i na przykład za pomocą widelca sklej je z warstwą wierzchnią.
4. Nakłuj część wierzchnią widelcem w kilku miejscach lub wytnij na niej dużą literkę X, aby w trakcie pieczenia para mogła swobodnie opuszczać wnętrze.
5. Roztrzep jajko i obficie nasmaruj nim wierzchnią część ciasta, aby w trakcie pieczenia nabrało ładnego koloru i glazury.
6. Rozgrzej piekarnik do temperatury około 190°C i piecz w nim ciasto przez około jedną godzinę, do momentu aż wierzch jest zarumieniony na piękny złoto-brązowy kolor. Następnie wyciągnij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć.
Szarlotka wymaga trochę pracy i przygotowań, jednak to soczyste i przepyszne ciasto jest warte twojego zachodu. Zjedzona na deser po obiedzie zapewni Ci bardzo przyjemny wieczór. Pamiętaj, że na efekt działania wypieków z dodatkiem marihuany można czasem poczekać nawet do dwóch godzin. Smacznego!