The RQS Blog

.


By Adam Parsons

Nie jest chyba zbyt daleko posunięte założenie, że pomysł na połączenie pizzy z marihuaną powinien powstać w Europie. Zaskakującym jest, że faktycznie stało się to tradycyjnym daniem dla krajów azjatyckich, takich jak Kambodża czy Wietnam. Konopną pizzę można tam dostać w wielu miejscach, podawana jest na rozmaite sposoby i z przeróżnymi dodatkami. Stała się tam tak popularna, że nadano jej ujmującą nazwę lokalną "Wesoła Pizza". Niektórzy mogą ją również znać pod nazwą "Kosmiczna Pizza", w nawiązaniu do słynnych ciast z Amsterdamu.

Zanim rozpoczniemy, powinieneś zadecydować w jaki sposób chcesz dodać konopie indyjskie do pizzy - do ciasta czy może do sosu pomidorowego (albo do obu naraz!). W naszym przepisie stosujemy z oliwek, ponieważ podczas przygotowywania pizzy można ją wykorzystać na każdym etapie.

Dozowanie oliwy na pizzę to kwestia indywidualna i zależy od mocy wykorzystanej do jej produkcji marihuany, metodą prób i błędów powinieneś znaleźć odpowiednią dla siebie dawkę. W poniższym przepisie stosujemy około czterech łyżek stołowych.

Tipos de plantas de marihuana hermafroditas

SKŁADNIKI

  • Nasycona marihuaną oliwa z oliwek
  • 200 gram mąki pszennej
  • 5 gram świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • Ciepła woda
  • 2 duże pomidory
  • Pieprz
  • Sól
  • Rozmaryn
  • Oregano
  • Składniki wedle gustu (np. mozarella, boczek, salami, cebula, grzyby)

INSTRUKCJA

Ciasto

1. Ciasto możesz wykonać własnoręcznie (jest zdrowsze i lepiej smakuje) lub wykorzystać gotowe podkłady do pizzy ze sklepu. Jeżeli zdecydujesz się zrobić je własnymi siłami, wymieszaj w szklance ciepłej wody drożdże, następnie dodaj do nich szczyptę soli i pół łyżeczki cukru.

2. Zostaw roztwór na około 10 - 15 minut.

3. Wymieszaj ze sobą w misce szczyptę soli, 200 gram mąki i cztery łyżki stołowe nasyconej marihuaną oliwy z oliwek.

4. Dodaj do tego roztwór drożdżowy i ugniataj przez około 10 minut. Ciasto jest gotowe, gdy jest elastyczne i nie klei się do palców, zostawia czyste dłonie.

5. Przykryj ciasto i odstaw je w ciepłe miejsce na minimum godzinę.

Sos

6. Następnym krokiem jest przygotowanie sosu pomidorowego. W tym celu wymieszaj ze sobą na patelni drobno posiekane pomidory, sól, pieprz, rozmaryn, oregano i pół szklanki ciepłej wody. Ilość dodanych przypraw zależy od indywidualnych preferencji i smaku. Pozwól się temu wszystkiemu dobrze przegryźć na małym ogniu przez około 15 minut. W tym czasie sos się zredukuje i stanie się gęsty. Jeżeli będzie za mocno odparowany i zacznie się przypalać to dodaj jeszcze trochę wody. Jeżeli jest zbyt wodnisty to pozwól mu się jeszcze chwilę pogotować. Jeżeli ciasto zakupiłeś w sklepie, to koniecznie pamiętaj, aby dodać do sosu nasyconą marihuaną oliwę z oliwek!

Pizza

7. Rozwałkuj ciasto i równomiernie rozprowadź po nim sos pomidorowy. Oto Twoja podstawowa pizza z marihuaną.

8. Następnie dodaj składniki wedle własnego uznania i smaku. Popularnym wyborem będą na pewno różnego rodzaju sery takie jak mozzarella czy Gouda, następnie boczek, salami, cebula i pieczarki. Tak na prawdę zależy to w pełni od Ciebie na co się zdecydujesz, nie ma to wpływu na późniejsze działanie pizzy, możesz użyć dowolnych składników. Nawet tak egzotycznych jak ananas, szparagi, tuńczyk czy krewetki.

9. W tym momencie możesz również polać swoją pizzę dodatkową porcją nasyconej marihuaną oliwy z oliwek dla uzyskania dodatkowego kopa.

10. Piecz pizzę w piekarniku w temperaturze 200°C przez 10-20 minut, zależnie od ilości składników, aż nie zbrązowieje.

W końcu gotowe - nic trudnego, prawda? Wersja z własnoręcznie robionym ciastem jest oczywiście trudniejsza, dla tych co wiecznie nie mają czasu, podkłady dostępne w sklepach są również rozwiązaniem. Możesz nawet kupić gotowy sos do pizzy i dodać do niego oliwę. Tak czy inaczej, zjedzenie takiej pizzy to bardzo smaczny i dający duże pole do popisu sposób na przyjęcie marihuany Jej moc zależy od Ciebie i od tego, ile dodasz do niej wcześniej przygotowanej oliwy. Pamiętaj tylko, że na efekt działania możesz czekać nawet do dwóch godzin, ale zaufaj nam, będzie warto.

Smacznego!